ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ

ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

frukt_1

 ПАМ’ЯТКА

Шановні батьки! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід прищеплювати санітарно-гігієнічні навички в сім’ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

  • Гострі кишкові інфекції — це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією.
  • Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед вживанням їжі слід ретельно мити руки з милом.
  • Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук.
  • Якщо ваша дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, слід відучити її від таких шкідливих звичок.
  • Не слід вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, потрібно звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені в місцях стихійної торгівлі.
  • Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготоване в домашніх умовах.
  • Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.
  • Готуючи їжу, слід пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м’ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення — температура продукту під час оброблення має становити 100 °С. Заморожені м’ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.
  • Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.
  • Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилась частина страви, слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими (за температури приблизно 60 °С чи вище), або холодними (за температури приблизно 10 °С чи нижче). Це вкрай важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4–5 годин або більше.
  • Не слід водночас зберігати в холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вища, ніж 10 °С), мікроорганізми виживають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров’ю та здоров’ю дитини.
  • Розігрівати заздалегідь приготовані страви слід за температури не нижчої ніж 100 °С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі в процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).
  • Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться в сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви за безпосереднього контакту. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо.
  • Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.
  • Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.
  • Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, зазначених на упаковці.
  • Потрібно пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.
  • Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо ви маєте сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження.
  • 1

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *