Наступність у роботі закладів дошкільної освіти і початкової школи

Перехід дитини з дитячого садка у школу є важливим етапом її життя, який пов’язаний не лише зі зміною середовища її розвитку, а й із відповідними процесами самоусвідомлення, із зіткненням з новими проблемами, відкриттям у собі нових можливостей тощо. Одним дітям це додає піднесеного настрою, відчуття виходу на новий життєвий щабель, іншим вселяє ностальгію за звичним життям у дитячому садку, часто породжує стресові стани. Тому дуже важливо, щоб у дошкільному закладі, в сім’ї допомогли дитині усвідомити, що дитячий садок і школа є ланками єдиної системи освіти і виховання, а все те, що чекає дитину у школі, є продовженням того, чим займалася, що опановувала вона раніше. Не менш важливо, щоб із перших днів перебування в школі вона на конкретних реаліях переконувалася в цьому. Все це можливе за дотримання принципу наступності дошкільної та початкової освіти.

         З метою забезпечення наступності та перспективності у роботі ДНЗ «Росинка» та ЗОШ І-ІІ ступенів № 6  з 11 листопада по 15 листопада 2019 року проведений методичний квест для вихователів дітей старшого дошкільного віку та вчителів початкової ланки. Учасники мали можливість переглянути у старших групах заняття з розвитку мовлення «Сходинки до школи» (вихователь Лишенко О.І.), квест – заняття «Шукачі скарбів» (вихователь Стешенко М.О.). В свою чергу під час зустрічі в закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів № 6 вихователі відвідали урок математики в 1 класі по темі «Порівнюємо числа. Повторюємо числа 1-10».

Таке перехресне відвідування, спільне обговорення напрямів роботи сприяє більш тісному контакту між педагогічними колективами, дає можливість вихователям і вчителям взаємозбагачуватись знаннями стосовно програмових вимог, форм і методів роботи з дітьми в ЗДО та ЗЗСО, виявляти недоліки, що заважають здійсненню наступності в роботі, визначати способи вдосконалення освітнього процесу. Тісна співпраця двох освітніх закладів, наступність в їх роботі дозволяє досягати високого рівня адаптації дітей – дошкільників до нових умов, до нового статусу школяра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *