З 1 січня 2022 року в ДНЗ організоване харчування відповідно до нових законодавчих вимог – постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Пропонуємо Вам ознайомитись з нормативним документом, та представляємо Вам, примірне чотирьохтижневе меню на зимовий період 2022 року, за яким буде організовано харчування дітей в дошкільному закладі в січні, лютому 2022 року.

Постанова 305 КМУ

https://docs.google.com/document/d/1j5Ri1gfBX30itLNdN8mCiOK2e1MX1MBY/edit

РЕКОМЕНДАЦІІ БАТЬКАМ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ

       1. Пам’ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров΄я людини, її довголіття, плідної праці.

      2. Поєднуйте в їжі у правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.

     3. Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні.

     4. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.

      5. Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з΄їдає із задоволенням.

      6. Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть.

      7. Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей.

    8. Пам’ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

   9. Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом.

     10. Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі й фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах.

    11. Серйозним недоліком харчування є „прихований голод” – дефіцит йоду, який може привести до незворотних процесів в організмі дитини. Вживання в їжу йодованої солі – вихід з даної ситуації.

     12. Їжу завжди тримайте закритою, особливо в літній період.

     13. Не слід вживати в їжу продуктів глибокого замороження, незнайомих грибів, продуктів з великим вмістом солі, недостатньо прожарені або проварені м΄ясо, рибу, сиру воду.